Mot NATO, for fred
22. juli 2023

Tobias Ellwood lovpriser Taliban

Men ble så tvunget til motvillig å trekke utsagnene tilbake


Tobias Ellwood har representert Det konservative partiet i Underhuset siden 2005.

Formannen for Storbritannias forsvarskomité står i fare for å bli kastet ut av komitéen på grunn av lovprisning av Talibans styre. Tobias Ellwood har beklaget efter å ha lagt ut en video der han roser Afghanistans forvandling under Taliban.

Medlemmer av Storbritannias konservative parti har startet en prosess for å fjerne Tobias Ellwood fra stillingen som formann for Forsvarskomitéen i Underhuset, efterat han la ut en video på sosiale medier der han lovpriste Taliban. I videoen, sammen med en melding på Twitter tidligere denne uken, uttalte det konservative parlamentsmedlemmet at Afghanistan var et «land i forvandling» siden Taliban tok makten i august 2021. Han la til at «sikkerheten har forbedret seg betydelig, korrupsjonen har gått ned og opiumhandelen har nesten forsvunnet.» Tweeten, som ble lagt ut efter et besøk i det sentralasiatiske landet nylig, er senere blitt slettet.

Kritikken mot Ellwood, som selv har tjenestegjort i de britiske væpnede styrkene, og hvis bror ble drept i Bali-bombingen i 2002, kom raskt. Konservative parlamentsmedlemmer lanserte umiddelbart et mistillitsforslag, der fire medlemmer - to fra de konservative og to fra Labour - støttet forslaget, ifølge referatene fra et møte i Underhuset onsdag.

En av Ellwoods kritikere, Labour-parlamentsmedlemmet Kevan Jones, sa: «Dette er ikke første gang Tobias Ellwood har kommet med uttalelser som ikke gjenspeiler komiteens holdning. Denne gangen gikk han over streken.» Den 11-medlemmer store komitéen forventes å stemme over Ellwoods fremtid den 14. september. Seks stemmer vil være tilstrekkelig for å fjerne ham fra stillingen.

Efter kritikkstormen trakk Ellwood tilbake noen av kommentarene sine - men antydet at hovedpoenget hans var korrekt. «Jeg tok feil,» sa han til TalkTV om det han beskrev som en «godhjertet» feil. Han støttet også opp om uttalelser han hadde kommet med i den korte videoen, der han kritiserte Storbritannias manglende samarbeid med Afghanistans ledere. Ellwood foreslo også at Storbritannia burde gjenåpne ambassaden sin i Kabul.